Anders werken
Terug naar overzicht

Het afgelopen jaar heeft onze Facebook pagina een groei gekend. Niet enkel kwamen er systematisch meer lezers bij, ook kregen we regelmatig de feedback dat de inhoud die we delen gesmaakt wordt. 

Eind 2018 maakten we een overzicht van de twintig meest gelezen, gelikete, gedeelde en becommentarieerde Facebook posts.

We weten nu zeker dat onze lezers samen met ons op zoek zijn naar een leven en werk met zin (jaha, waarom zouden ze ons anders volgen?). Dat het mensen zijn die ook voor de duurzame oplossingen kiezen. En dat verontwaardigd zijn over onrecht.

Onze lezers zijn betrokken, maar houden het beschaafd. En daar zijn wij blij om. Het kan ook om zonder scheldpartijen meningen te delen. Deze pagina is daar een goed voorbeeld van. 

Dank voor de reacties, het blijft goed om te weten wat er leeft. 

De top 20 van de populairste links: 

NRLink naar het artikelPost bericht, citaat gekozen door Werk met Zin
1“Burn-out, ok, acht weken” Als ik langer ziek ben, ben ik dan een profieur dokter De Block? “In meer dan 400.000 gevallen vorig jaar, om precies te zijn. Zoveel mensen bleven toen een volledig jaar thuis. Herstellend van een pijnlijke aandoening waar ze nooit voor gekozen hebben. Herstellend van een ongezonde ratrace samenleving die ons allen van de ene ziekte naar de andere sleurt en stigmatiseert wanneer we even op de pechstrook van het leven belanden.”
2“Je zou veel meer moeten lummelen en niksen” Alan Lightman“De drukke leefstijl die we nu hebben kost ons ontzettend veel. Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken, te fantaseren. We moeten inzien welke schade het toebrengt aan onze mentale staat en ons geestelijk welzijn. Die schade is subtieler dan de schade van zoiets als roken, maar misschien uiteindelijk wel net zo erg.”
3“Om te leven hebben we betekenins nodig”  Dirk De Wachter“ik denk dat zin en betekenis fundamenteel zijn voor het menselijk bestaan. (…) Maar ik zie dat de mens zoekend is, ik zie dat ook in mijn praktijk, de mens zoekt naar zin en betekenis. Hoe weet ik nog niet, maar ze moeten worden ingevuld. Om te leven hebben we betekenis nodig.”
4“Lachende collega’s werken harder” Goeie maandag morgen!   “onderzoek toont aan dat lachen op de werkvloer de productiviteit kan verhogen. Het lijkt misschien alsof je niet aan het werk bent, maar door samen te lachen zullen je prestaties spectaculair verbeteren”
5“Wie niet met de auto naar het werk rijdt, mag vroeger met pensioen” voorstel van Nina VerhaeghePendelaars met de auto langer laten werken? Oplossing voor 2 problemen?
6“Minister Gatz trekt 1 miljoen uit om oude beroepen  weer hip te maken”Aan al die mensen die graag met hun handen werken en de passie voor een ambacht willen omzetten naar een beroep.  “De beurzen geven vakmensen ruimte om een aantal maanden tot twee jaar intensief te gaan samenwerken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan. Zowel meester als leerling ontvangen een stuk van de beurs, samen voor een bedrag van maximaal 2.000 euro per maand.”
7Science says Silence is Vital for our Brains Neem regelmatig een dosis stilte in je dag. Het werkt.
8“Na een burn-out neem je de ijskoude logica waarop de wereld draait met een dikke korrel zout”“Uit de burn-out ontstaat zo een nieuwe kijk op de mens en de wereld, een die vriendelijker is voor de mens zelf, voor anderen en voor de planeet. We zijn er nog lang niet, want bedrijven die zware druk zetten op hun werknemers blijven schering en inslag en met de burn‑outcijfers gaat het eerder de verkeerde kant uit. Maar ik zie een tegenbeweging groeien.”
9Dikke Freddy aan Marc Coucke, voetbalspecialist“U maakt zich zorgen nu men ermee dreigt om de lonen van voetballers op dezelfde manier te belasten als de lonen van postbodes, verpleegsters en treinbegeleiders. Zou het een oplossing zijn om voortaan met negen man per ploeg voetbal te spelen? Ook bij postbodes, verpleegsters en treinbegeleiders lost men veel problemen op door hun aantal te verminderen.”
10“Messy handwriting means you have a brain working faster than your hands”“Unless we want to drown in our negative thoughts, we need to “shut ourselves down” so that we give a break to our immune system. Active rest is the most useful kind of relaxation for our brain.”
11Gendergelijkheid blijft een probleem in België: onder meer Rwanda en de Filipijnen doen het beter. “Globaal genomen is de genderkloof op de wereld in 2018 maar een klein stukje kleiner geworden. Vooral de stagnatie van het aantal vrouwen op de werkvloer en een vermindering van vrouwelijke vertegenwoordiging in de politiek zorgen daarvoor. Aan de huidige veranderingssnelheid duurt het nog 202 jaar vooraleer er volledige pariteit op de werkvloer is over de hele wereld.”
12“Een burn-out is geen patisserie”“Elk individu is uniek en ook de context varieert, dus een one-size-fits-all oplossing is een utopie. En zelfs wanneer de bestanddelen voor een succesvol beslag bij een aantal mensen in burn-out overeenkomen, zal het bij de één meer rust nodig hebben dan bij de ander.”
13Hoogopgeleide jongeren kiezen vaker voor makkelijker werk‘Het lijkt alsof veel jongeren denken dat ze de beste moeten zijn om iets te kunnen betekenen’, weet Sjoer Bergervoet, de Career Officer van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zij ziet een toename van perfectionisme onder studenten. ‘Studenten proberen te voldoen aan het perfecte plaatje, in plaats van bij zichzelf te rade te gaan wat zij zelf zouden willen als het aankomt op hun toekomst.
14“Het is niet normaal om mooi en succesvol te zijn en alles onder controle te hebben” Damaain Denys“Veel cliënten zijn op zoek naar ‘zingeving’. Ze voelen zich leeg. Ze zeggen: ‘Ik was een week naar Ibiza met vrienden, drinken, dansen maar ik werd er niet gelukkig van’. Ze zijn een tijd down en komen bij een hulpverlener. Die mensen die zich leeg voelen zijn wel ongelukkig, maar komen onterecht in de psychiatrie terecht”
15“Werknemers worden herleid tot hun prestaties, tot een cijfer in een Excel-bestand”“Efficiëntie en resultaten zijn belangrijk. Maar we kunnen wel op een andere manier met elkaar beginnen omgaan. Op een meer menselijke, authentieke manier. Op het werk, maar ook ons privéleven”
16“Zegt Maggie De Block straks hoelang een huisarts je ziekeverlof mag geven?”“Chronisch zieke mensen willen wel degelijk weer aan het werk zodra het kan’, zegt voorzitter Ilse Weeghmans. ‘Maar die ­re- integratie moet op een ­positieve manier gebeuren. Wat als iemand langer nodig heeft dan de maximum­termijn om te recupereren? Die zal als profiteur bestempeld worden.”
17“We genieten ons te pletter. Maar niemand is tevreden.” Paul Verhaeghe‘Ethisch gezien is er geen verschil tussen losgeslagen jongeren die Londense winkels plunderen of Britse parlementariërs die sjoemelen met onkostennota’s. (…) We zijn een intrinsieke ethiek kwijtgeraakt. En we hebben die vervangen door contracten en regels.’
18“30 dagen zonder klagen, u kan het zelf uitproberen. ““Blijkt dat we ervoor kunnen zorgen dat bepaalde linken in ons brein anders gelegd worden zodat we niet automatisch het negatieve maar wel het positieve zouden zien.”
19“Ik zag de alamrbel hangen maar kon er niet aan.” Hannelore Bedert“Vertellen dat het niet goed met je gaat, vraagt heel veel energie volgens Hannelore Bedert.”  Dat merken we ook. Toch is het heel belangrijk dat tijdig te doen.
20Mensen zouden de vrijheid moeten hebben om ‘nee’ te zeggen tegen een baan die ze eigenlijk niet willen doen: Rutger Bregman“De prikkels om te werken worden alleen maar groter. Vandaag is het in veel landen zo dat je er netto op achteruit kunt gaan als je van een uitkering naar een slechtbetaalde job gaat. Met een gegarandeerd basisinkomen zul je dat nooit hebben. Dan loont werken altijd. Het is op korte termijn de goedkoopste en efficiëntste manier om armoede te bestrijden.”

Zin in meer van dit? Dan volg je ons best op Facebook, daar delen we regelmatig de actualiteit rond werk in brede zin.