loopbaancheques
Terug naar overzicht

De Vlaamse overheid besloot om ook op de loopbaancheques te besparen. Wij betreuren deze beslissing, vooral omdat jongere werkenden niet meer de kans krijgen om (gesubsidieerd) over hun loopbaan te reflecteren. Juist een doelgroep die we de laatste jaren zagen groeien. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat loopbaanbegeleiding preventieve steun biedt. Zo kunnen werkenden burn-out, werkloosheid en het escaleren van conflicten voorkomen.

Welke besparingen?

De besparingen worden op twee fronten toegepast.

– De voorwaarde om in aanmerking te komen voor loopbaanbegeleiding is minstens 7 jaar werkend zijn. Hiermee zien we de groep van de 20ers uit de boot vallen. 

– Daarnaast wordt de duur van een tweede cheque ingekort tot 3u in plaats van 4u. Een korter traject zorgt voor minder kans op diepgang. 

– De prijs van een loopbaancheque (40€) blijft ongewijzigd. 

Deze maatregelen gaan in vanaf 1 januari 2020, wie voorheen nog zijn loopbaancheque bestelt, valt nog onder de oude voorwaarden. 

Kom ik nog in aanmerking na 1 januari 2020? 

  • Werk je momenteel als werknemer of als zelfstandige?
  • Ben je minstens 7 jaar actief op de arbeidsmarkt? 
  • Heb je de afgelopen 6 jaar nog geen gebruik gemaakt van twee loopbaancheques? 

Dan kom jij volgens de nieuwe voorwaarden wel nog in aanmerking! 

Heb je maar 1 loopbaancheque gebruikt? Dan kan je voor eind december nog je tweede cheque bestellen die 4u waard is. Nadien is er nog maar 3u beschikbaar bij een 2e cheque. 

Meer info vind je op de website van VDAB

Ik ben nog geen 7 jaar (of 84 maanden) actief op de arbeidsmarkt: wat nu? 

Dan kom je deze maand december in 2019 nog in aanmerking. Zit je momenteel met vragen rond je werk? 

Wees er snel bij om je loopbaancheque te bestellen! (voor 31/12/2019).

En kom als de bliksem kennismaken met een loopbaancoach in je regio. We organiseren nog een reeks infosessies of kom op gesprek bij Coffee & Coach.