Anders werken
Terug naar overzicht

Een verandering hoeft niet altijd drastisch te zijn. Het verhaal van Mik illustreert dat kleine veranderingen voor haar een groot verschil hebben gemaakt. Je kunt ook sleutelen aan je werk door aanpassingen aan te brengen in je taken, contacten, context of in je hoofd. Jobcrafting in een notedop.

Jobcraften is sleutelen aan wat er is…

Taken (wat je allemaal doet op een werkdag)

–          Aanpassen

–          Aanvullen

–          Verdelen

–          Verschuiven

–          Wisselen

–          Bundelen

Relaties met anderen (collega’s, klanten, leveranciers, leerlingen…)

–          Verdiepen

–          Verminderen

–          Vermeerderen

–          Veranderen

–          Uitklaren

Cognitief (in je hoofd)

–          Anders kijken naar wat je doet

–          De zin ervan onderzoeken

–          Je werk zelf meer zin geven

–          Je bijdrage in het grotere geheel zien

Context (je werkomgeving/omstandigheden)

–          Werkplek verfraaien

–          Werkplek verplaatsen

–          Afwisseling inbrengen

–          Werkuren of dagen aanpassen

–           Woon-werk verkeer/situatie aanpassen

Met sommige elementen kan je zelf aan de slag, voor andere stukken is er overleg vereist. Een ideale omgeving is een organisatie of team waar gezamenlijk op jobcrafting wordt ingezet (of teamcrafting). Zo is er ruimte om te schuiven en de puzzelstukjes te verleggen. 

Hoe begin je eraan?

Stel jezelf de vraag bij elk nieuw project dat op je af komt: wie heeft dit talent? Wie is de meest gepaste persoon voor deze taak? Is dat geen betere vraag dan bij wiens ‘functie’ dit zou passen? In welke omgeving en met welke mensen werk jij optimaal? 

Weet je wat jij nodig hebt om het best te functioneren? Overloop de elementen in dit schema en kijk wat best bij jou past. 

Kijk naar de die dingen waar je zelf impact op hebt.

Enkele voorbeelden: 

  • Sta je elke dag uren energie te verliezen in de file? Onderzoek of er andere manieren zijn om op het werk te geraken, of zorg dat die tijd goed wordt besteed door boeiende podcasts te beluisteren onderweg. 
  • Zijn er bepaalde werkcontacten die je energie geven en waar je in wil verdiepen? Zet een eerste stap en zoek uit hoe je dat kunt doen. 
  • Is je kantoor troosteloos? Met wat herschikken, wat kamerplanten of een mooie afbeelding aan die kale muur kan je eenvoudig je dagelijkse werkomgeving opsmukken.
  • Vraag je je af wat er uiteindelijk gebeurt met dat dossier waar je maanden aan gewerkt hebt? Wat de zin is van dat werk? Vraag ernaar, zorg dat je mee betrokken wordt in de opvolging of tenminste in de informatie daarrond. 

 

En nu aan de slag! 

Begin met wat het meest haalbaar is. Zo zet je vandaag de eerste stap in je eigen veranderingstraject. Gaat het je niet af om dit voor jezelf te doen? Zet dan de stap naar een loopbaancoach en laat je hierin begeleiden.