Blog
Terug naar overzicht

Het valt niet meer te ontkennen. Na de economische crisis zijn we nu in een psycho-sociale crisis beland: werkstress maakt steeds meer mensen ziek. Door de economische druk worden mensen steeds meer aangesproken op extra inzet en flexibiliteit. Hetzelfde werk moet met minder mensen gebeuren, er is veel druk op productiviteit.

66% van de Belgische werknemers zegt last van stress te hebben. Stress veroorzaakt 37-60% van de afwezigheidsdagen.

Wij zien het probleem hier toenemen in de dagelijkse praktijk. Het houdt ons bezig, raakt ons. Wij willen hierin een rol spelen.

Wat kun je zelf doen en hoe ondersteun je collega’s met stressklachten?

Maak werkdruk bespreekbaar met collega’s en leidinggevenden. Zoek als team naar een weg om elkaar daarin te steunen/bewaken. Probeer samen zorg te dragen voor preventieve maatregelen. Waardeer elkaars inspanningen. En gooi geen verwijten naar elkaar.

  • Doseer je bereikbaarheid: ontdek de uitknop van je smartphone en computer. Bespreek ook dit met je leidinggevende.
  • Werk je nog ten volle vanuit je talent? Zoek energiegevers en let op met energievreters. Neem meer verantwoordelijkheid op voor je taken, kom zelf met oplossingen en voorstellen bij je leidinggevende.
  • Ook als je heel bevlogen werkt, zijn rustpunten noodzakelijk. Wissel inspanning af met ontspanning en sociale contacten.
  • Bekijk je belasting op alle domeinen van je leven, zowel in je werk als privé. Het ene is onlosmakelijk verbonden met het andere. Kijk naar het totaalplaatje van je leven!
  • Negeer je lichaam niet. Het reageert voor je zelf beseft wat er aan de hand is.

Marianne De Geyter