‘ Hoe goed ze haar evenwicht had gevonden’ liet Vera Van Impe (50j) onlangs aan haar coach Helga weten. Aan het einde van het loopbaantraject had ze haar doelstellingen in een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) uitgeschreven. Nu voelde het alsof ze (bijna) helemaal stond waar ze wilde zijn. Een ideaal moment om Vera te vragen voor een getuigenis.

Ze zei meteen ‘ja’ en vertelde haar bijzondere verhaal:

Waar stond je toen je aan je loopbaantraject begon?

Ik was, toen ik de weg naar Werk met Zin vond, heel erg aan het zoeken.

Achttien jaar geleden was er bij mij al Multiple Sclerose (MS) vastgesteld. Die diagnose had ik toen genegeerd. Ik was altijd blijven doordoen, blijven dromen, altijd zoekende naar verschillende jobs met verantwoordelijkheid. Ik heb er zelfs nog een opleiding HR management bij gedaan.

Op een moment ben ik mezelf tegengekomen. Ik wist: ‘dit is het niet’. Ik was altijd moe, mijn ziekte liet van zich horen. Zowel privé als professioneel was ik niet meer dezelfde Vera van vroeger.

Een vriendin stelde me voor om contact op te nemen met Werk met Zin. En zo ben ik dan bij Helga terechtgekomen. De eerste gesprekken waren erg ingetogen. Helga luisterde vooral en liet me zelf tot mijn conclusies komen. Ze hielp me soms met bepaalde denkpistes. Belangrijk daarbij was dat ik zelf tot de inzichten mocht komen.

getuigenis vera loopbaanbegeleiding

Op blokkades stuiten

Uiteindelijk kwamen we terecht op mijn blokkades. Ik had mijn ziekte al die tijd niet durven benoemen en in de ogen kijken. Toen kwam MS duidelijk in mijn leven. Ik heb dan pas voor het eerst aan mijn omgeving iets over MS gezegd. Ook bij mijn werkgever kon ik er dan pas over praten. Want ik kon niet meer, ik was op.

Ik wilde er een maand tussen uit om bij het Nationaal MS Centrum in Melsbroek het TMST-programma te volgen. Vanuit verschillende disciplines leer je meer over jezelf en hoe je met de ziekte kan omgaan. En ik heb beseft dat ik mijn leven anders wou organiseren om mijn evenwicht te vinden. Zo kwam ik tot de vaststelling dat deeltijds werken me enorm zou kunnen helpen. Maar een 50%-job in een management functie is niet voor de hand liggend. Toen hadden ze bij mijn werkgever niks voor mij.

Deeltijds in een management functie

Ik ben dan lange tijd thuis geweest. Elke maand ging ik met mijn werkgever spreken om te horen of er niets voor me was. Toen kwam er ineens een boeiend project waar ik deeltijds als project manager kon op werken. Het was een tijdelijk project, dat wel verlengd werd maar eind december afliep.

Ik heb met dat project ook wel een goeie erkenning gehad voor mijn kunnen. Ik kon zo bewijzen dat ik perfect, maar dan wel deeltijds, kan functioneren met MS.

Evenwicht bewaken

Fysiek kan ik niet meer hetzelfde als vroeger, maar blijven bewegen is belangrijk. Toen ik voltijds werkte kon ik ’s avonds niets meer aan, ik lag moe thuis in de zetel. Nu ga ik op mijn vrije dagen in een revalidatiecentrum ‘sporten op maat’. Ik ga wandelen. En vooral ik leerde ook ‘neen’ zeggen. Ik gun het mezelf om dingen te doen die ik graag doe: afspreken met een vriendin, theetje gaan drinken, hobby’s opnieuw opnemen.  Voorheen deed ik alles wat anderen van me verwachtten. Nu bepaal ik wat ik zelf nodig heb.

Het belangrijkste is dat ik nu gewoon kan zeggen dat ik MS heb. Als iemand over de ziekte spreekt, dan vul ik aan met de boodschap dat ik ook MS heb. En leg ik graag uit wat die ziekte inhoudt.

Persoonlijk groeiproces

De loopbaanbegeleiding is vooral belangrijk geweest voor een persoonlijk groeiproces. Daarin heeft Helga me enorm goed geholpen. Ik dacht niet meer over een andere job. Het ging over hoe ik mijn werk kan doen en toch een evenwicht blijf houden in mijn leven. Hoe ik met MS kan blijven werken op een intellectueel uitdagend niveau. Het is niet eenvoudig om een werkgever daarin mee te krijgen. Maar doordat ik er nu over kan praten, kan ik mijn noden ook benoemen. En onze HR director en zijn collega’s hebben dit goed begrepen en blijven luisteren.

Vera koos niet zomaar voor de plantentuin in Meise als locatie voor haar portret. Ze komt er vaak, het is voor haar een plaats waar ze rust kan vinden in het groen.

Heb je na het lezen van dit verhaal zelf ook zin om je te laten ondersteunen door één van onze coaches in je zoektocht? Dan is ons aanbod van loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou!  Hier kan je meteen inschrijven voor een traject.