Als ik Soetkin spreek, staat ze aan de vooravond van een grote stap. Haar eigen zaak Tante Fin’s Florals & Retro Deco, is sinds augustus fysiek te bezoeken in een pop-up plukbar te Vilvoorde. Je zou het de laatste fase van haar persoonlijk ontwikkelingsplan kunnen noemen, maar iedereen die onderneemt, weet dat dit pas een begin is. Wij horen graag hoe Soetkin tot deze loopbaanswitch is gekomen.

Waar stond je, toen je voor het eerst met onze loopbaancoach in contact kwam?

Ik was helemaal niet gelukkig in mijn job, zelfs een beetje radeloos. Ik zat al jarenlang in hetzelfde spoor te werken en het was als een vicieuze cirkel. Ik had het gevoel dat ik meer in jobs terechtkwam op basis van mijn diploma als sociologe, dan op basis van wie ik echt was.

Ik was klaar om daar verandering in te brengen, om voor mezelf te kiezen: ‘Ik ben Soetkin, die persoon, met die interesses en wil dat doen.’ Ik was bereid het roer volledig om te gooien, ook eens iets heel anders te gaan proeven. En dus de evidente keuze van een bureaujob achter me te laten.

Maar wat dan wel? Eventueel zelfstandige worden? Ik was klaar voor een totale switch weg van iets, maar ik wist nog niet waarheen.

Getuigenis Soetkin 4

Hoe ben je er aan begonnen?

Ik stapte dus naar een loopbaancoach. Ik heb twee mensen gesproken tijdens een kennismaking en duidelijk de keuze voor coach Joisèl gemaakt. Door de oefeningen te doen met mijn loopbaancoach Joisel, kreeg ik inzicht in wat ik echt belangrijk vind in mijn werk.

Ik was elke keer weer wat verbaasd over het resultaat. Ik dacht dat iedereen die dingen belangrijk zou vinden in een job, maar dat bleek dus heel specifiek voor mij het geval te zijn. Joisel wist me te overtuigen dat dit voor iedereen anders ligt. Die dingen moest ik dan gaan zoeken.

Wat wou je veranderen?

Ik vind het heel belangrijk om zelfstandig te kunnen werken, genoeg autonomie te hebben. Daarnaast ook creatief bezig zijn en achter het doel van de organisatie staan. Ik had dat allemaal gemist, in te grote structuren met veel beslissingslijnen waardoor mijn autonomie gefnuikt werd. Ik heb meer nood aan een platte structuur, kleinschalig familiaal werken ligt me veel beter.

Zo kon ik me gaan heroriënteren en de arbeidsmarkt bekijken.

Ook een belangrijke troef is dat coach Joisèl haar netwerk mee inzette, om zo van een heel andere kant de verschillende opties en sectoren te leren kennen. Het is zo veel waard om uit eerste hand een verhaal te horen, om over het muurtje te kijken, om uit de bubbel te komen waar ik al die jaren in zat.

Waar sta je dan nu op dit moment?

Ik werk 3/5debij VOKA als relatiebeheerder. Deze job in een ondernemende omgeving is mijn hoofdberoep. Daarnaast ben ik zelfstandige in bijberoep en begin nu dus met een pop-up shop. Via vzw Broeilab diende ik mijn businessplan in. Zij vormen de brug tussen starters en eigenaars van leegstaande panden in Vilvoorde. Het is hun missie om de leegstand in Vilvoorde tegen te gaan en starters een duwtje in de rug te geven. Ik deel nu van donderdag tot en met zaterdag een pand met iemand die werkt rond lifestyle voor kinderen. Samen vormen we een leuke combinatie waarbij we elkaar kunnen kruisbestuiven in doelpubliek en inspiratie.Bloemen Soetkin

Waarom koos je voor floriste? Was je daar al langer mee bezig?  

Ik hou zelf van retro spullen en zocht naar iets om hiermee creatief bezig te kunnen zijn. Doordat er in de bloemenwereld een nieuwe wind is gaan waaien op vlak van stijl en duurzaamheid, is de sector me meer gaan aanspreken. Mijn stijl zijn wilde boeketten met een “retro touch”. Ik verkoop ook vintage vazen en decoratie. Wat mijn concept extra uniek maakt is dat klanten zelf hun eigen boeket kunnen “plukken” uit de plukbar. Zo wil ik hen de kans geven hun eigen creativiteit met bloemen te ervaren. Dit trek ik bovendien door naar de verschillende workshops die ik organiseer.

Internationale inspiratie

Sinds begin dit jaar ben ik in bijberoep begonnen. Ik leerde het vak van florist via workshops en online lessen.  Omdat ik een specifieke sfeer en stijl heb, zoek ik de opleidingen niet in het traditionele circuit. Ik werk bijvoorbeeld met andere, wildere bloemen. Ik zoek mijn inspiratie internationaal.

Bij Voka Vlaams-Brabant volgde ik het starterstraject. Dat heeft me nog meer doen inzien dat ondernemen wel bij me past en heb ik mijn idee verder kunnen verfijnen. Ik vind initiatief nemen heel belangrijk. Dankzij dat traject heb ik een netwerk met andere ondernemers uitgebouwd.

Ben je dan zo bij je hoofdberoep terechtgekomen?

Neen, die zoektocht is een verhaal apart.  Ik zat al veel te lang in een niet gezonde omgeving en was begonnen met het loopbaantraject. Coach Joisel vroeg me ‘hoe hou je dat daar vol?’, ik moest me daaruit losrukken.Getuigenis Soetkin 4

Eigen leertraject vormgeven

Ik heb een paar maanden bij Hunkemöller in de Nieuwstraat gewerkt. Ik kon daar shop assistente worden. Het was een heel drastische keuze, iedereen rondom mij stond verstomd. Maar ik zag het als een vorm van ervaring opdoen voor als ik zelfstandige wilde worden. Ik had immers nog geen ervaring in verkoop.

Het was wel confronterend, een echte eyeopener. Ik was er gestart in de soldenperiode, het is echt zwaar werk. Uiteindelijk heb ik dit enkele maanden gedaan voor ik gestart ben bij VOKA.

Dankzij de coaching kreeg ik die andere blik en dat was verfrissend. Ik kan zo een doorzetter zijn dat ik nog jaren had kunnen blijven zitten en ongelukkig doorgaan, maar ik had het inzicht nodig om het zelf in handen te nemen.

 

Achter de visie staan

In mijn huidige hoofdberoep kan ik echt achter de visie van de organisatie staan, het ondernemerschap passioneert me. Ik had VOKA als organisatie in het oog gehouden tot er een vacature kwam. Ik had gesolliciteerd, maar kwam toen voor die functie niet in aanmerking. Ze zeiden wel: “Er komen misschien nog wel interessante vacatures, hou ons in het oog”. Dan moet je niet zitten wachten tot ze je weer contacteren maar zelf initiatief nemen,ik heb dus later bij een nieuwe vacature weer gereageerd en toen had ik prijs.

Je zette moedige stappen en maakte niet voor de hand liggende keuzes. Welk advies zou je nog aan de lezer willen meegeven?

Maak gebruik van de kans op een vrijblijvend kennismakingsgesprek te hebben met een coach. Dat moet je zeker doen. Ik deed dat twee keer om de coach te leren kennen. Ik had zo echt de klik met Joisel en bij de andere persoon niet. Dat is bijzonder belangrijk voor een goeie start van je traject.

Vintage Soetkin

Wil je meer weten over Soetkins nieuwe zaak?  Lees hier het interview van Soetkin bij VOKA over haar ondernemerschap.  Soetkins website: Tante Fins

Heb je na het lezen van dit verhaal zelf ook zin om je te laten ondersteunen door één van onze coaches in je zoektocht? Dan is ons aanbod van loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou! Hier kan je meteen inschrijven voor een traject. 

Of wil je graag eerst vrijblijvend kennismaken? Dan kan je terecht bij Coffee & Coach of op een infosessie in je buurt of vraag je naar een kennismaking bij je inschrijving.