“Bevestiging dat vijftigplussers niet afgeschreven zijn”

Vijftigplussers hoeven geen angst te hebben om een loopbaanswitch te maken. Dat toonde Sigrid Van Rompaey (52). Na acht jaar zei ze haar job als zelfstandig projectontwikkelaar vaarwel. Moedig en knap, net als haar keuze om haar passie voor interieurvormgeving na te jagen in een nieuwe carrière. “Werk met Zin stimuleerde mij om meteen bij een topper op mijn verlanglijstje te solliciteren. Met succes!”

De fundamentele carrièrewijziging was niet evident. Voor Sigrid voelde het echter aan als nu of nooit. “Ik had het na zoveel jaren wel gehad om in de schaduw van mijn echtgenoot als zelfstandige aan eigen projecten te werken. Op de bouwwerven lopen was nooit mijn ding. En de reglementeringen in die sector zijn gigantisch. De samenwerking met de architecten vond ik wel leuk. Het was nog iets creatief. Maar vooral dat thuis zitten en geen collega’s hebben, dat vond ik verschrikkelijk. Ik was helemaal op mezelf aangewezen.”

Persoonlijke ontwikkeling op voorplan

Sigrid en haar echtgenoot kozen voor het uitdoofscenario van hun zaak. Hun kinderen waren tenslotte al oud genoeg. “We deden enkel nog wat we moesten afwerken. Via een vriendin kwam ik daarna bij loopbaancoaching uit. Ze praatte er heel enthousiast over. En niet alleen omdat de voorwaarden als vijftigplusser voordelig zijn. Je maakt ook tijd voor jezelf. Je schuift je persoonlijke ontwikkeling terug op het voorplan. Samen met de persoonlijke begeleiding was dat echt super.”

getuigenis_loopbaanbegeleiding_werkmetzin_Sigrid_KoenBroos

 

Interessante kijk op jezelf

De eerste kennismaking met haar coach Chris verliep voor Sigrid heel goed. De klik was er meteen. “Voor ons beiden mocht de loopbaancoaching vooruit gaan. Ik wilde aan de slag en Chris was hoogzwanger”, glimlacht Sigrid. “Ik moest stilstaan bij waar ik stond en wat mijn interesses waren. Je kunt zelf wel het een en ander onderzoeken, maar de ondersteuning hierbij was een enorme hulp voor mij. Je komt jezelf ook wel een paar keer tegen. Het boeiendste voor mij? De oefening die je sterktes en valkuilen in beeld brengt. Je staat stil bij hoe je naar jezelf kijkt en hoe anderen naar jou kijken. Daar ben je niet altijd van bewust. Dat mijn kinderen mij streng vonden, was natuurlijk geen verrassing.”

Hart voor interieurvormgeving

Uit de oefeningen bleek dat Sigrid een diepgaande interesse had voor interieurvormgeving. Het was de sleutel tot een deur naar een nieuwe carrière. “Ik was dus niet alleen die dacht dat het mijn richting was. Het voelde goed om die bevestiging te horen. Werk met Zin weet ook waar je voor bepaalde jobs terecht kunt. Ik had al een verlanglijstje met enkele grote namen van waar ik graag voor zou werken. Ik had nooit gedacht dat ik daar ooit zou kunnen beginnen. Chris stelde mij gerust en stimuleerde mij om ze toch aan te schrijven. Gelukkig, want ik mocht meteen op gesprek gaan bij een topper op mijn verlanglijstje. Twee gesprekken later kon ik er beginnen. Nu reken ik er vierkante meters stof en meubels in plaats van bakstenen.”

Niets mis met 50+

Sigrid hekelt het idee dat je als vijftigplusser bent afgeschreven. Hierin kreeg ze steun van Werk met Zin. “Vijftigplussers weten nu eenmaal een aantal dingen die jonge mensen nog niet weten. Dat ik de kans kreeg om die ervaring in te zetten is leuk. Ik probeer mijn nieuwe collega’s veel te helpen. Maar ook zij zijn enorm behulpzaam. Het is echt super om collega’s te hebben. Dat had ik nodig. Of het nieuwe werkritme een grote aanpassing was? Dat wel. Zeker in het begin toen ik van mijn voorganger op twee weken alles moest leren. Het waren lange dagen.”

Opnieuw zonnetje in huis

Door haar hervonden werkplezier straalt Sigrid terug. Dat is ook haar thuisomgeving niet ontgaan. “In het begin twijfelde mijn man. Tot hij en mijn kinderen zagen dat ik opfleurde. Toen waren ze snel bereid om mijn nieuwe leven mee in te kleden. Chris had ook de juiste bagage om mij daarin te coachen, want soms was het best emotioneel. Het leuke was dat Chris ook haar tijd nam. Er werd niet op de klok gekeken. Het gebeurde dat ons gesprek wel eens een half uurtje uitliep. Eigenlijk waren het ook niet zomaar coachingsgesprekken. Het ging er heel onderlegd aan toe.”

Doen wat je graag doet

De menselijke aanpak van Werk met Zin beviel Sigrid enorm. Daarom raadde ze al verschillende mensen aan om haar voorbeeld te volgen. “Ook mijn echtgenoot volgt ondertussen de loopbaancoaching. Als je niet tevreden bent in wat je doet, dan moet je gewoon verder. Van de overheid wordt het aangeraden. Waarom het dus niet doen? Waarom blijven twijfelen of je een job wel tot je pensioen wil doen? We moeten allemaal langer en langer werken. Dan kun je beter iets doen dat je graag doet!”

 

Hoe zou het nog zijn met Sigrid – anno 2017? 

Omdat loopbanen blijven evolueren en een verhaal nooit af is, zijn we nieuwsgierig naar waar de mensen die ooit voor ons getuigden intussen staan. 

We spraken elkaar laatst in 2014, hoe is het je sindsdien vergaan op je werk? 

De zin in nieuwe uitdagingen waar ik toen over sprak, is nog niet voorbij. Ik heb sindsdien nog veel dingen gedaan. Toen werkte ik in de interieurdecoratie, daarna ben ik overgestapt naar interieur groothandel. Zo kon ik mijn talen gebruiken, maar miste ik toch iets want de artikelen werden nummers en van het creatieve stuk was niet veel meer over.

Daarop heb ik een opstart mee gedaan van een groothandel in juwelen. Dat was leuk werk: locatie zoeken, showroom inrichten, aankoop enzovoort . Heel boeiend. En dan ben ik terug naar het vastgoed gekeerd.

Ik werk nu als vastgoedadviseur om mensen te begeleiden in hun zoektocht naar een geschikte woning. Van verkopen van hun huidige woning, tot mee nadenken over verbouwingen. Maar geen praktische opvolging meer.

Wat vind je zo fijn aan de job als vastgoedadviseur?

Buiten de inhoudelijke interesse heb ik menselijk contact nodig om het graag te doen. Ik mag creatief mee nadenken. En nog een voordeel is: ik ben mijn uren meester, kan flexibel zijn. Wel soms avonden werken, maar nu de kinderen groter zijn is dat geen probleem.

Hier kan ik mijn ervaring in het vastgoed combineren met creatief nadenken en persoonlijk contact.

Zie je nog de link met wat je in de loopbaanbegeleiding hebt geconcludeerd?

Jazeker. Ik bouw verder op die ervaringen. Toen heb ik geleerd om te durven springen. Mijn coach heeft me daarin geholpen.

Soms zie ik mensen van mijn leeftijd die al helemaal aan het uitbollen zijn. Jammer, want het is nu net zo fijn, je bent vrijer en je hebt veel relevante ervaring opgebouwd.

Nu heb ik ook weer zin in een gesprek om eens te zien hoe verder. Ik wil blijven leren, evolueren. Nog 10 jaar hetzelfde doen is niets voor mij.

  

Heb je na het lezen van dit verhaal zelf ook zin om je te laten ondersteunen door één van onze coaches in je zoektocht? Dan is ons aanbod van loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou!  Hier kan je meteen inschrijven voor een traject.