Negen jaar lang was Ruben vol van zijn job binnen de Jeugddienst van Torhout. “Ik deed mijn werk graag, genoot van de contacten met de jongeren en vrijwilligers. We bouwden een speelpleinwerking uit die als inspirerend voorbeeld werd beschouwd.”

Het was een levendige job waar Ruben veel wist te realiseren en inhoudelijk sterk van werd.

“Maar er veranderde ook veel op deze tijd.” Een gedwongen verhuis, een nieuw organogram en een steeds grotere administratieve last maakten het kader voor Ruben te strak. “Ik wilde evolueren, professionaliseren, innoveren, maar botste tegen muren: jeugdwerk moet vanuit jongeren komen en het lokaal bestuur bood geen groeimogelijkheden. Langzaam aan voelde ik mijn houdbaarheidsdatum als jeugdwerker dichterbij komen.”

Ruben Desmidt getuigenis

“Maar wat dan?” vroeg Ruben zich af. Hij was zonder hogeschool-diploma aan zijn loopbaan begonnen. Liefst wilde hij evolueren naar een beleidsfunctie binnen het jeugdwerk, maar binnen Torhout waren er geen opportuniteiten.

“Buiten mijn ervaring had ik niets in handen. Ik deed mijn werk goed en graag, maar niet meer binnen dit kader. Tegelijkertijd vielen mijn dichtste collega en mijn moeder uit door burn-out. Dat was erg confronterend voor me.”

“Ik herkende de signalen: wakker liggen ’s nachts, het werk niet kunnen loslaten, weinig erkenning ervaren… Er moest dus iets gebeuren.”

Geen instant oplossing

Ruben nam contact op met Jeroen voor loopbaancoaching. “Het liefst wilde ik zo snel mogelijk een concreet antwoord op de vraag: “Wat nu?”. Maar Jeroen nam zijn tijd.

“Samen zochten we uit wat een job aantrekkelijk maakt voor mij en hoe ik binnen een organisatie functioneer. Op een rustige, luisterende manier legde Jeroen het bewustwordingsproces in mijn handen. Door diepe vragen en snelle analyses kreeg ik een spiegel voorgehouden.”

Ruben wist nu wel wat belangrijk was voor hem, maar daarmee had hij nog geen nieuwe job. “We sleutelden aan mijn cv tot die helemaal op punt stond. Het hielp me om vacatures te screenen die bij me pasten.”

Als je goed wil solliciteren, is dit een drukke bezigheid. Met momenten gaf Ruben het op. “De combinatie werken en naar werk zoeken was soms niet mogelijk. De evenementen die we organiseerden, de non-stop communicatie via sociale media, de voorbereiding van de speelpleinwerking vroegen al mijn aandacht.”

Tot de juiste vacature via via passeerde!

Een andere speeltuin

Sinds kort werkt Ruben bij Vzw Kortom als stafmedewerker Opleidingen. “Ik ben verantwoordelijk voor het opzetten van opleidingen en congressen voor communicatiemedewerkers van overheden en social-profit organisaties.” Ruben plukt de vruchten van wat hij heeft opgebouwd binnen het jeugdwerk. “ Mijn vorige job loslaten was echt moeilijk, maar ik kan mijn competenties verder ontwikkelen binnen een klein team.” Ruben geniet het meest van de vrijheid en zelfstandigheid die hij krijgt en neemt. “In deze job komt veel samen van wat me deugd doet: voldoende flexibiliteit, een uitvalsbasis in de stad waar ik woon, het verbreden van mijn netwerk en inspirerende ontmoetingen met professionals.”

Over arbeidsvreugde

“We moeten allemaal lang werken. Dan kunnen we er maar beter voor zorgen dat we dat graag doen.” Ruben gelooft dat af en toe stilstaan en reflecteren over je professioneel leven belangrijk en noodzakelijk is. De sessies bij Jeroen hielpen hem om te zien wie hij door de jaren heen geworden was. Je groeit door wat je doet, maar dat zie je niet altijd zelf. De loopbaancoaching bevestigde me in mijn sterktes en evolutie.”

Heb je na het lezen van dit verhaal zelf ook zin om je te laten ondersteunen door één van onze coaches in je zoektocht? Dan is ons aanbod van loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou!  Hier kan je meteen inschrijven voor een traject.  

 

Ruben deed ook zijn verhaal in TwerkT voor de West-Vlaamse TV en ook coach Jeroen komt aan het woord. Zie hier de volledige uitzending van maandag 11 maart.