Ik wilde echt naar de kern zoeken, zodat ik een juiste keuze kon maken.

Drie jaar geleden startte Mik haar bijberoep op. Ze gaf naast haar drukke en boeiende job, yoga aan kinderen. Haar intentie was om het op termijn allemaal wat rustiger aan te doen. Mik kampt namelijk met een chronische ziekte waardoor vermoeidheid haar met momenten parten speelt. Investeren in yoga was een gezonde keuze.

Het dilemma

“Maar ik had beter moeten weten. Mijn karakter roept me steeds toe: ”Hup Mik, de volle weg vooruit!” Na een tijdje liep ze helemaal vast. Haar vrienden stimuleerden haar om zich verder te verdiepen in yoga. Ze was er goed in en hield ontzettend van de momenten met de kinderen. Haar collega’s op haar werk daarentegen supporterden om voor een promotie te gaan, die ze niet kon laten liggen.

Ik wist niet meer wat voor mij nu werkelijk van belang was. Dagelijks vroeg ik me af :“Wat wil ik nu eigenlijk zelf?” Mik was in staat om alles zelf zeer goed te beredeneren. Ze had de voor- en de nadelen in kaart gebracht, maar miste één ding: hoe kon ze een keuze maken vanuit haar gevoel?

Niet forceren maar waarderen

Ik ben bewust op zoek gegaan naar iemand die samen met mij bij mijn gevoel zou kunnen komen. Ik wilde echt naar de kern zoeken, zodat ik een juiste keuze kon maken. Na veel googelen kwam ik bij coach Eliane uit.

Het eerste gesprek met haar deden we al wandelend in de natuur. “In deze omgeving vielen alle prikkels weg en lukte het me verbazend snel om bij dat gevoel, waar ik zo naar hunkerde, te komen.”
En dat bleef zo gedurende de volgende gesprekken. Mik kwam redelijk snel tot de essentie dat eigenlijk alles oké was. Ze deed de twee activiteiten erg graag. Ze had de combinatie nodig om volledig te kunnen functioneren. “Ik hoefde niet zoveel te redeneren en problemen te maken. Ik werd vooral bevestigd in wat voor goeds er al aanwezig was.

Over goed, graag en écht

We hebben nadien zeer grondig stilgestaan bij mijn sterke kanten. We zochten naar de ultieme combinatie van wat ik goed, graag en écht wil doen.
Voor Mik was het belangrijk om zowel haar mannelijke als vrouwelijke kracht te kunnen inzetten. “Ik werk in een mannelijke omgeving. Dat vraagt macht benutten, economisch denken, stevig onderhandelen en daar geniet ik van. In de yogalessen kan ik dan weer mijn zorgende en zachte kant helemaal inzetten. Deze balans bleek echt nodig voor me.”

Nu Mik goed wist wat ze wou vroeg ze een gesprek aan met haar werkgever. ”Ik werkte drie dagen per week, dus wilde het maximale eruit halen en kijken waar ik echt een meerwaarde betekende. Mik deed een voorstel en schrapte de taken waar ze enkel energie aan verspilde, maar kwam wel met een aantal alternatieven. Dat heeft de koers gewijzigd en haar baas overtuigd. ”De omgeving waar ik werk vroeg om vele nota’s en verslagen. Maar ik ben eerder een verteller in plaats van een schrijver. Ik maak nu presentaties aan de hand van powerpoints en stel ze ook voor bij mijn collega’s. Dat is echt een wijziging van hoe we communiceren.

Mik deed dezelfde oefening voor haar yoga-aanbod en verminderde het aantal sessies, maar borduurde er een creatief resultaat aan vast. “Ik vond het belangrijker om kinderen met iets tastbaars naar huis te kunnen laten gaan.”

Een binnenwereld van verschil

Voor de buitenwereld leek er niet veel te zijn veranderd, maar voor Mik was het effect van haar ingrepen gigantisch.
De promotiekansen die ik kreeg heb ik zeer bewust geweigerd. Nog fijner was, dat ik het op een heel rustige manier kon beslissen. Ik legde mijn sterke kanten naast de functie en zag duidelijk dat het niet paste.”
Mik komt uit een gezin van ondernemers. “ De enige weg die we kennen is omhoog. Maar ik had nu een houvast en ik kon aanvaarden dat investeren in mijn expertfunctie ook een carrière is. Ik hoef echt geen leidinggevende te worden. Deze beslissing gaf me uiteindelijk veel rust.”

De aangepaste garderobe

De grootste winst van de loopbaancoaching is dat ik nu mijn eigen keuzes maak. Ik trek enkel nog aan waar ik me goed in voel en wat past, niet wat anderen mooi vinden bij me.”

Ook Mik’s baas was blij dat ze zelf het initiatief had genomen en met mogelijkheden kwam. “In plaats van te blijven zeggen dat ik het niet meer zag zitten of dat het te druk was, ben ik erg open geweest. De oplossingen die ik zag heb ik getoetst en ook de mensen waarmee ik samen werk reageerden positief op het idee van de informele besprekingen in plaats van nota’s te schrijven.”

Waar Mik nu staat?

“Ik heb mijn werkregime uitgebreid naar 4 dagen. De ballast is weggevallen en ik ben met meer energie aan het werk. Mijn projecten lopen goed en het is ontzettend leuk om er op mijn eigen manier aan te werken.
En via Eliane heb ik interessante en creatieve samenwerkingen kunnen opbouwen voor mijn yoga-aanbod. Het feit dat ze zo gul is in het delen van haar netwerk siert haar. Het is een fijne, wijze en rustige coach. Ik ben haar erg dankbaar!”

Mik verkoos om niet met haar volledige naam en portret te getuigen. De gebruikte foto is fictief. 

Wat Mik vertelt over het sleutelen aan kleine dingen die een wereld van verschil voor haar maakten, dat noemen we jobcraften. In “Jobcrafting in een notedop” lichten we het begrip verder toe. 

 

Heb je na het lezen van dit verhaal zelf ook zin om je te laten ondersteunen door één van onze coaches in je zoektocht? Dan is ons aanbod van loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou!  Hier kan je meteen inschrijven voor een traject.  Of heb je specifiek interesse in wandelcoaching