“Geef nooit op, een droomjob bestaat echt!”

Deze bemoedigende woorden komen van Marijke Janssens (38j). Net zij die eerder alle geloof in haarzelf verloren was, laat staan in het vinden van een droomjob. En toch. Stap voor stap, sessie na sessie bij haar loopbaancoach, vond Marijke telkens een stukje van haar zelfvertrouwen terug. Tot zover zelfs dat ze haar stoute schoenen aantrok en solliciteerde voor een job die haar eerder onhaalbaar leek. “Ik had het juiste diploma niet en geen praktische ervaring. Toch durfde ik te dromen.”

Na een aantal jaren administratief werk koos Marijke ervoor om als zelfstandige een winkel uit te baten. Het bleek haar ding niet te zijn. “Ik ging daarna deeltijds poetsen, zodat ik ook tijd kon vrijmaken voor mijn dochter. Een jaar lang poetste ik 33 uur per week. Plots begaf mijn lichaam het. Door de zware belasting bleken mijn rugproblemen artrose te zijn. Stoppen was de enige optie.”

Eigenwaarde geknakt

Marijke moest haar carrière een nieuwe wending geven. De eerste gedachten gingen naar opnieuw een administratieve functie, aangezien zware fysieke lasten uit den boze waren. “De zoektocht viel niet mee. Het economisch klimaat zat tegen en bovendien was het toen grote vakantie. Werkloos zijn viel niet mee voor mij. Ik moet kunnen fungeren in een job. Daarom probeerde ik er alles aan te doen om werk te vinden. Als dat dan niet lukt, dat knakt je eigenwaarde. Ik vroeg mij wel eens af waaraan ik dit verdiend had.”

getuigenis_loopbaanbegeleiding_werkmetzin_Marijke_KoenBroos

Het was tien jaar geleden dat Marijke nog gesleuteld had aan haar cv. Ze besefte dat die aan verbetering toe was. “Ik moest mij beter profileren en zocht daarom naar manieren om mijn cv en motivatiebrief te verfraaien. Via internet kwam ik bij de loopbaancoaching van Werk met Zin terecht. Bij mijn eerste afspraak maakte ik kennis met mijn coach Hilde. Ik weet nog dat het een heel emotioneel moment was voor mij. Zij liet mij inzien dat ik vastgeroest was in een bepaald idee. Ik was er eerst van overtuigd dat je moet aanpakken wat er op je pad komt en dat je blij moet zijn met het werk dat je krijgt. Hilde vertelde mij net het tegenovergestelde. Zij moedigde mij aan om op zoek te gaan naar een job die ik echt wilde doen, zodat ik mij kon ontplooien.”

Leren dromen met mondjesmaat

De raad van Hilde kwam niet meteen aan bij Marijke. Zij maakte zich vooral zorgen over haar financiële situatie. “Ik had maar een kleine uitkering, dus was het moeilijk om de blik vast te houden op een job die ik echt wilde doen. Het was gemakkelijker geweest om gewoon een job aan te nemen en zo geld te verdienen. Bovendien maakte ik mijn studies niet af. De angst zat er dus in dat ik geen kans maakte op die droomjob. Van welke job ik droomde? Ik wilde mij graag op sociaal en psychologisch vlak uitdagen. Ik wilde altijd al iets met psychologie doen.”

Coach Hilde zette volop in op de persoonlijke ontwikkeling van Marijke. “Ik leerde omgaan met mijn positieve en negatieve punten. Hilde heeft mij hier heel goed in begeleid. Zo goed zelfs dat ik terug in mezelf begon te geloven. Al had dat heel wat voeten in de aarde. Elke sessie moest ik opnieuw opschrijven hoe ik mijn leven vorm wilde geven. Dat had ik nodig om daaraan vast te kunnen houden. Hilde moest mij er ook vaak op attent maken dat niet alles zwart was. Ze somde dan mijn goede punten op, want ik vergat die. Ze leerde mij om te dromen en te geloven in mijn sterke eigenschappen.”

Sollicitatie gaf boost

De echte klik kwam er wanneer Marijke besloot om te solliciteren bij haar vorige werkgever. “Daar kwam een vacature vrij van consulente dienstencheques. Het is een job met veel verantwoordelijkheid, waarbij je de poetshulp moet opvangen en alles in goede banen moet leiden. Het gaat ook om psychologische ondersteuning. Het leek mij een heel gevarieerde uitdaging. Ik trok met de aanmoedigingen van Hilde mijn stoute schoenen aan en vroeg hen of ik mij kandidaat mocht stellen. Dat durven doen, was de eerste stap. Dat ik ook mocht deelnemen aan de sollicitatie, gaf mij een enorme boost. Alleen kelderde mijn zelfvertrouwen opnieuw toen ik de tegenkandidaten zag. Zij hadden wel allemaal de juiste opleiding genoten. Ik deed mijn best voor de testen, maar had er niet veel vertrouwen in.”

Een week later kreeg Marijke het verlossende antwoord, terwijl ze onderweg was naar huis. Ze moest haar wagen aan de kant zetten. “Toen ze mij vertelden dat ik erbovenuit stak, kreeg ik de tranen in mijn ogen. Ik kon niet geloven dat ik hen overtuigd had. Ik was werkelijk dolgelukkig. Ik vertelde Hilde achteraf dat ik de droomjob had gewonnen. Ik ben haar nog altijd dankbaar voor wat ze heeft laten zien. Ze was altijd heel open. Ik heb daar veel respect voor.”

Geen werkgevoel

Marijke fleurt op wanneer ze praat over haar job. “Het geeft mij enorm veel energie. Mijn werk ligt in het verlengde van mijn persoonlijk leven. Ik zit er dan ook vaak langer dan nodig, hoewel ik alles goed kan doseren. Het is gewoon een gezonde stressfactor. Ik ga dus met plezier naar mijn werk. Het is ook leuk om goede feedback te krijgen van collega’s. Ondertussen begeleid ik 24 poetshulpen. Zij voelen dat ik hen begrijp, want ik heb zelf in hun plaats gestaan. Ik kan mij verplaatsen in hun werk en dat schept een band. Als ik nu terugkijk kan ik tegen iedereen zeggen; hoe uitzichtloos een situatie ook lijkt, een droomjob vinden kan wel degelijk.”