“Veel meer dan louter loopbaancoaching”

Stoppen met 4/5de te werken om voor je drie schatten van kinderen te zorgen terwijl je droomt om ooit volledig zelfstandige te worden. En dan is plots de tijd rijp om de stap te wagen. Het overkwam Elise Beerens (37), trotse mama met een passie voor schrijven. Maar hoe eraan beginnen? De loopbaancoaching bij Werk met Zin zette haar op weg. “Tegelijk leerde ik mezelf als persoon ook beter kennen.”

Een jaar geleden stond Elise op een kruispunt in haar leven. Ze was al anderhalf jaar thuis om voor de kinderen te zorgen. En dan kwamen de kriebels om aan het werk te gaan als voltijds zelfstandige steeds heviger. Een echtscheiding gooide een nieuwe weg helemaal open. “Ik was nergens meer aan gebonden. Het was een uitgelezen moment om te doen wat ik al lang wilde doen, namelijk zelfstandige worden. Daar droomde ik al tien jaar van. Iemand raadde mij Werk met Zin aan. Via de website schreef ik mij in en kort daarna had ik een eerste afspraak met mijn coach Els. Het ging heel snel.”

getuigenis_loopbaanbegeleiding_werkmetzin_Elise_KoenBroos

Menselijke aanpak

Tijdens het intakegesprek voelde Elise meteen dat het klikte met haar coach. De menselijke aanpak sprak haar aan. “Dat was toch belangrijk voor mij omdat ik op het punt stond om te gaan scheiden. Ik begreep ook bepaalde situaties in mijn privéleven beter door de dingen die Els zei. Soms ging het dus wel eens over andere zaken dan mijn loopbaan, hoewel dat eigenlijk niet de bedoeling was. Maar werk en privé kun je nu eenmaal niet zomaar loskoppelen. Els wist daar met haar mensenkennis perfect mee om te gaan.”

Sociaal (schrijf)beestje

Enorm gemotiveerd ging Elise van start. Toch tuimelde ze al snel in een eerste valkuil. “De eerste vraag was: wat wil je doen? Ik zei journalistiek en schrijven-schrijven-schrijven. Maar na een half uur alleen doorpraten over schrijven voelde ik een enorm gewicht op mijn schouders. We onderzochten van waar die druk kwam aan de hand van een persoonlijkheidsprofiel. Hierdoor kreeg ik een goed beeld over wie ik ben, waar ik goed in ben, hoe ik in het leven sta en waar ik energie uit haal. Bleek dat mensen met mijn profiel een enorm grote behoefte hebben aan contact met anderen. Ik wou ook mijn capaciteiten in projectbeheer blijven benutten. Samenwerken en projectbeheer bleek dus belangrijk te zijn voor mij. Zet mij in een klein kamertje om een boek te schrijven, zoals pakweg Herman Brusselmans, en ik zou stilaan verwelken.”

De energisers voor Elise? Voldoende variatie in de schrijfopdrachten, leuke samenwerkingen en ook projecten van a tot z kunnen beheren. Dit inzicht betekende een grote doorbraak voor haar. “Mensen interviewen en met woorden spelen vind ik super leuk. Maar het is belangrijk om te beseffen dat ik niet goed functioneer wanneer ik niet sociaal (genoeg) bezig kan zijn of alleen maar zou schrijven.”

Geen alleenstaand geval

“Het opstellen van het persoonlijkheidsprofiel was erg leerrijk voor mij. Zo is het bijvoorbeeld typisch voor personen met mijn profiel dat zij er moeite mee hebben ergens op tijd te komen. En dat is nu net een groot probleem bij mij. Ik ben nooit veel, maar altijd wel een beetje te laat. Ik vond het geruststellend om te horen dat ik niet een alleenstaand geval ben. Het ligt aan bepaalde karakteristieken in mijn persoonlijkheid. Dat is geen excuus om altijd te laat te komen, maar ik begrijp het wel beter. Ik was ook regelmatig te laat voor de loopbaancoaching. Gelukkig kon Els er wel mee lachen.”

Biermagazine

Vorige zomer hakte Elise een aantal knopen door. Samen met Els zette ze een ontwikkelingsplan op. “Zo wist ik precies wat ik moest doen om een eigen zaak op te starten en tegen wanneer. Bij het opstarten van een eigen zaak komt veel kijken, zoals het zoeken van een goede boekhouder, weten onder welke vennootschapsvorm ik wilde beginnen en het zoeken van klanten. Ik wilde ook nog gespecialiseerde opleidingen volgen. Els liet mij ook een lijst maken van al mijn contactpersonen die mij hierbij konden helpen. Mijn meest interessante contactpersoon, ook een freelance journalist, belde ik een tijdje daarna op. Bleek dat hij zo veel werk had dat hij wat extra hulp kon gebruiken. Meteen gaf hij een aantal schrijfopdrachten door. Dus gewoon na het bellen van een persoon was ik vertrokken.

Via dezelfde persoon kwam Elise bij haar huidige job terecht. “Het is een nieuw biermagazine waar ik nu 4/5de voor werk. Als zelfstandige? Nee, voorlopig nog via een sociaal bureau voor kunstenaars. Het geeft mij meer zekerheid. Momenteel is het risico om direct als zelfstandige in hoofdberoep te beginnen met drie kinderen toch nog te groot. Hoe ik de toekomst zie? Ik wil zo snel mogelijk als zelfstandige in bijberoep starten om dat stilaan uit te bouwen tot hoofdberoep. En naast het journalistieke en redactionele werk wil ik ook gaan ghostwriten. Het boeit mij om biografieën van personen neer te schrijven in hun naam. Els gaf mij hiervoor al heel wat tips en informatie.”

Lof voor vakkennis

Ondertussen doorliep Elise de volledige loopbaancoaching. Met een tevreden gevoel blikt ze terug op haar ervaring. “Vergelijken kan ik niet want dit was mijn eerste loopbaancoaching, maar ik vond de werkmethode bij Werk met Zin heel gestructureerd en dat beviel mij. De website is heel duidelijk. Nadat ik mij online inschreef werd ik ook snel gecontacteerd voor een afspraak. Alles is heel vlot verlopen, tot de evaluatie toe. Een groot pluspunt is dat ze regionaal werken. Zo hoefde ik niet ver te gaan.”

Elise raadde Werk met Zin al aan bij een vriend. “Hij zat ook een beetje vast. Een van zijn twee deeltijdse jobs viel weg en hij wilde zich herscholen tot illustrator. Ik zei hem dat Els hem zou kunnen helpen bij zijn innerlijk conflict. Uiteindelijk volgde hij ook loopbaanbegeleiding bij haar”, glimlacht de extraverte schrijfster tevreden.

 

Ook zin om je te laten ondersteunen door één van onze coaches in je zoektocht? Dan is ons aanbod van loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou!  Hier kan je meteen inschrijven voor een traject.