“Ziek zijn heeft me doen stilstaan en een nieuwe toekomst gegeven.”

Kim heeft een optimistische toon als ze haar verhaal vertelt. Nochtans heeft ze veel ellende gekend en hard gevochten voor beterschap. “Ik kom uit een turbulente thuissituatie. Erg lang stond ik onder veel mentale stress. Op school heb ik  nooit mijn draai gevonden. Ik eindigde mijn schoolloopbaan in het 6de jaar beroeps, richting Grafische Vormgeving en Publiciteit. Ook al wist ik dat ik hier nooit iets mee wilde doen, op zijn minst had ik een getuigschrift.”

Kim Nuyts – foto Koen Broos

Na haar studies ging Kim als arbeidster aan de slag in het fabriekswerk, en nadien bij een poetsbedrijf. “Het was een opdoffer voor mijn zelfvertrouwen. Ik had het gevoel niets te kunnen of iets waard te zijn.” In het gezin waar Kim opgroeide bleven de spanningen erg hoog oplopen.  “Mentaal was ik wel krachtig, maar mijn lichaam alarmeerde.” Kim kreeg last van spierspanningspijnen en vermoeidheid.

De nood om te heroriënteren

“Het werd onmogelijk voor me om het poetswerk verder te zetten. De optelsom van vele jaren stress hadden me uitgeput. In 2015 werd Kim, toen 24,  echt ziek en kwam ze op invaliditeit terecht. Na 1 jaar werkonbekwaamheid riep de mutualiteit Kim op voor een gesprek. “Daar zijn ze constructief en grondig met me aan de slag gegaan. Ik werd doorverwezen naar de adviserend geneesheer die mijn situatie ernstig nam en mee zocht naar oplossingen. Ik was een jonge vrouw, wilde een toekomst, maar met mijn fysieke klachten moest ik me heroriënteren.”

Je gevoel volgen

Kim werd doorverwezen naar haar vakbond waar ze een lijst kreeg met alle loopbaancentra. “Ik heb toen mijn gevoel gevolgd en heb voor Werk met Zin gekozen. Al langer had ik het gevoel op een dood spoor te zijn beland. Ook voor ik ziek werd, had ik al nagedacht over avondonderwijs of een opleiding, maar ik had er nooit werk van kunnen maken.”

En zo kwam Kim terecht bij Carine, haar loopbaancoach. “Het eerste gesprek was erg aangenaam en het klikte vrijwel meteen. Carine had geen oordelen over mijn situatie en dat was erg veel waard voor me. Ze heeft  het talent om met mensen te kijken wat er echt passend is. Haar feeling en levenservaring brachten haar in een goede positie om mijn situatie met haar te bespreken.”

Kerntalenten

Kim en Carine gingen aan de slag met Kerntalentenanalyse. “Dit was voor mij een lichtpunt. Ik leerde mijn eigenheid en krachten terug zien en erkennen. Het stemde me hoopvol en het gaf me terug vertrouwen. Empathie en creativiteit bleken mijn sterktes te zijn. En dat herkende ik. Die lijst bekijk ik nog steeds regelmatig, het is een echte houvast voor me.”

Voor haar ziekte verhuisde Kim met haar mama naar een appartement. Samen met haar moeder renoveerde ze dit op eigen krachten. “We hadden geen hulp en beredderden ons met wat we konden. Het verfraaien, verbeteren, vernieuwen en inrichten fascineerde me toen al enorm.”

De loopbaangesprekken brachten Kim terug bij dit gevoel. Na veel onderzoek besliste ze dat ze een opleiding interieurinrichting wilde volgen. “Ik zou dit echter enkel kunnen starten als ik ontslagen zou worden.”

Alles in overleg

In overleg met de adviserend geneesheer en de arbeidsgeneesheer van haar werk, werd besloten om Kim te ontslaan om medische redenen. “Carine heeft me ook hierin goed begeleid. We oefenden hoe ik de gesprekken zou aanpakken, welke goede argumenten waren en waar ik de nadruk op diende te leggen. Ik ben zo dankbaar dat ik de juiste mensen tegenkwam en begrip kreeg. Ze geloofden in me, en zagen dat ik niet had gekozen voor de situatie waar ik inzat!”

De wereld in

De opleiding heeft Kim meer gegeven dan enkel richting. “Ik kon mezelf laten zien. Eindelijk kon ik terug zeggen:” Kim, je bent iemand, je kan iets, je hebt talenten.” Voordien leefde Kim geïsoleerd, eerder buiten de maatschappij. Nu wist ze dat ze er wel kwam als ze er hard voor werkte.

Over dromen waarmaken

Alles kwam daarna in beweging. “Mijn mama kreeg na 17 jaar een nieuwe relatie die ons wat stabiliteit gaf. We kregen hierdoor familie en ondersteuning. Samen met haar ga ik in Turnhout een winkel opstarten met dameskleren en interieurspulletjes uit Turkije en Marokko. We zijn volop bezig met de voorbereidingen. Het geeft veel energie om eindelijk een project te hebben en ervoor te durven en kunnen gaan. We zoeken een pand, leggen contacten, dromen over hoe we het vorm kunnen geven… Plots is er ook op lange termijn perspectief.”

Dit had ik nooit durven dromen!

En hoe is het met de Kim’s gezondheid? “Dat gaat goed! Ik beweeg en doe dingen die me energie geven. Ik ben ontzettend hoopvol.”

De sleutel

“Carine was voor mij een grote sleutel die vele deuren heeft geopend. Ze was aanwezig, capabel, betrokken en dacht mee na. Ik raad haar zeker aan en nodig haar binnenkort uit voor de opening van mijn eigen zaak!”

 

Heb je na het lezen van dit verhaal zelf ook zin om je te laten ondersteunen door één van onze coaches in je zoektocht? Dan is ons aanbod van loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou!  Hier kan je meteen inschrijven voor een traject.