“Ik leef nu mijn leven en niet dat van een ander”

Meermaals reed Gwenda ’s ochtends met een blok in haar maag naar het werk. Ze werd werkelijk fysisch ziek. Nochtans had ze jarenlang ervan gedroomd om op haar eigen benen te staan. De desillusie was echter te groot. Via de sociale media kwam ze Werk met Zin-coach Bieke op het spoor. “Dankzij haar aanmoedigingen en hulp durfde ik opnieuw te gaan studeren”, vertelt Gwenda.

Gwenda had zo uitgekeken naar het volwassen leven, zonder huiswerk en met een job die voldoening geeft. De realiteit mondde uit in frustratie. “Ik ging ‘management assistant’ studeren, aangezien wiskunde mij niet lag. In talen was ik veel beter. Ik vond daarna een job in customer service. Na een tijdje zat ik daar mij af te vragen of ik dit nu echt voor de rest van mijn leven ging moeten doen. Die gedachte was een enorme teleurstelling.”

Het komt wel goed

Via Facebook volgde Gwenda coach Bieke. “Wat ik las sloot aan bij mijn persoonlijkheid. Ik besloot daarom om haar te contacteren. Hoe dat eerste contact was? Heel goed. Bieke is een heel sprankelend persoon. Ze liet mij meteen op mijn gemak voelen. Ik kon bij haar mijn verhaal kwijt. Ik kreeg echt het gevoel dat het wel goed ging komen. We maakten daarop afspraken voor een aantal sessies loopbaanbegeleiding. Het gaf mij een duidelijk beeld over de structuur van aanpak.”

Gwenda_WerkmetZin_KoenBroos

Met een enthousiast gevoel stapte Gwenda de volgende sessies in. “Ik twijfelde niet aan de mogelijkheden. Ik was zelfs opgelucht. Eindelijk zette ik de stap naar iets nieuws. Maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk was. Ik had niet zo een hoog beeld van mezelf. Daar kon dus aan gewerkt worden. Mijn coach liet mij hier rond een oefening doen, waarbij ik bij anderen naar mijn sterke punten vroeg. Het was zo mooi om te lezen wat zij schreven. Dat deed mij echt deugd.”

Ondersteuning geeft fijn gevoel

Omdat Gwenda heel wat interesses heeft, kreeg ze ook de opdracht om te gaan zoeken naar momenten in haar leven waarbij ze zich honderd procent in haar element voelde. “Daar werd ik soms moe van. Je gaat graven en dan komen er ook minder leuke dingen naar boven. Gelukkig gaf Bieke hierbij voldoende ondersteuning. Dat was echt fijn. Het maakte veel indruk op mij.”

Gwenda liep al een hele tijd met het idee rond om te gaan studeren aan De Levensschool. “De opleiding Natuurlijke Gezondheidszorg is dan ook best pittig. Ze duurt viert jaar met hele lesdagen op zaterdag. Ik werkte toen nog voltijds. Mijn loopbaancoach vroeg mij om toch eens naar daar te gaan om te voelen hoe het voor mij was. Ik ging naar de opendeurdag en besloot uiteindelijk om mij in te schrijven. Ondertussen zit ik in het tweede jaar. Ik werk zestig procent en startte zopas in bijberoep met relaxatiebegeleiding aan huis.”

Oude waarden en normen losgelaten

Leren ‘loslaten’ was voor Gwenda een belangrijke les in het proces. “Ik hing hard vast aan de waarden en normen van mijn ouders, wat zeker niet hun fout is. Maar ik was wel overtuigd dat je niet mocht klagen als je voltijds werk had, met een goed loon en maaltijdcheques, enzovoort. Maar toch bleef de ontevredenheid knagen. Tot het motto van mijn coach tot mij doordrong: ‘Volg je hart, het weet de weg’. Beetje bij beetje ging ik mijn eigen leven leven, niet dat van een ander. Dat was echt belangrijk voor mij.”

Gwenda vindt dat de manier van coachen perfect bij haar noden aansloot. “Mijn coach werkte heel hands-on. Ik kon met haar heel diepgaande gesprekken voeren en thuis deed ik de oefeningen. Niet gewoon ‘erover nadenken’, maar echt heel concreet ermee bezig zijn. Dat was nodig voor mij, want anders komt het er toch niet van. Die combinatie was perfect. Het hielp mij om nieuwe inzichten te verwerven. En de relatie met Bieke? Die zat heel goed. Ik belde haar onlangs nog op toen ik mijn bijberoep startte. Ze reageerde super enthousiast en vroeg mij haar op de hoogte te blijven houden. Dat ga ik ook zeker doen.”

 

Ook zin om je te laten ondersteunen door één van onze coaches in je zoektocht? Dan is ons aanbod van loopbaanbegeleiding misschien wel iets voor jou! Hier kan je meteen inschrijven voor een traject.