“Ik leerde stap per stap mijn toekomst plannen”

In 2009 kwam Ali Salah (31) aan in België als politiek vluchteling. Lang verbleef de IT’er uit Soedan niet in een asielcentrum. Als Hoog Opgeleide Anderstalige (HOA) zocht en vond hij werk op de informaticadienst van stad Mechelen. En daar werkt Ali nog steeds. “Dankzij de individuele loopbaancoaching bij Werk met Zin heb ik nu een carrièreplan.”

In 2011 verhuisde Ali van het asielcentrum in Duffel naar Mechelen. De eerste stap die Ali daarna zette: Nederlands leren. Ali volgde een cursus Nederlands bij Taalwerk. “Het was mijn trajectbegeleider die mij in contact bracht met de8 (Antwerps Integratiecentrum, red.) en loopbaancentrum Werk met Zin. Zij zetten mij verder op weg naar werk. Ik vertelde hen dat ik een tweejarige opleiding IT en statistiek volgde in Soedan. Daarop mocht ik een computertest maken. Ik slaagde hiervoor en begon kort daarna met de loopbaancoaching bij Werk met Zin. Het vergrootte mijn kansen op de arbeidsmarkt.”

Ervaring delen

getuigenis_loopbaanbegeleiding_werkmetzin_Ali_KoenBroos

De motivatie bij Ali was enorm. Al moest hij tijdens de groepsessies van de loopbaancoaching wel enkele barrières over. “Het was soms niet eenvoudig om in groep je ervaringen en dromen te delen. Maar je wordt er als persoon wel sterker van. De individuele coaching met mijn coach Marieke vond ik ook heel nuttig. Zij leerde mij om mijn toekomst stap per stap te plannen. Soms was ik iets te ongeduldig en wilde ik te snel gaan. Het helpt ook om iemand te hebben die je begeleidt bij de problemen die je ondervindt bij het zoeken naar werk. Iemand die van buitenaf meekijkt. Zij vinden soms gemakkelijker een oplossing voor jou.” 

Ali hoefde niet lang te wachten om als IT’er aan de slag gaan. Via ‘Artikel 60’ kon hij een jaar lang werken op de informaticadienst bij de stad Mechelen. “Tijdens de loopbaancoaching bij Werk met Zin liep dat tijdelijk contract bijna af. Bij mijn zoektocht naar ander werk bleek dat stad Mechelen toch de ideale werkplek was om nog veel bij te kunnen leren. We onderzochten daarom de optie van een stage. Uiteindelijk bood de stad mij een contract van bepaalde duur aan. Hier zit ik nu nog. Hopelijk kan ik ook na juni 2014 blijven. Het stadsbudget zal daarover beslissen.”

Verder ontwikkelen

De honger naar kennis is groot bij Ali. Hij wil het liefst van al zo veel mogelijk bijleren. Dat viel ook op bij zijn collega’s. “Zij hebben mij al veel geleerd. Ik wil vooral verder gaan in netwerkbeheer en hardware. Als mijn collega veel werk heeft, mag ik hem hierbij helpen. Hij is echt heel vriendelijk. En hij legt iets uit in makkelijk Nederlands wanneer iets te moeilijk is voor mij. Die extra ervaring vind ik belangrijk. In Soedan volgde ik dan wel een opleiding IT, maar ik werkte daarna als administratief bediende in een bank. Het ontbrak mij dus aan praktische ervaring. Ik dacht er eerst nog aan om een extra opleiding te volgen. Dat is alleen niet te combineren met mijn werk. Om vijf uur kom ik pompaf thuis. En dan moet ik nog eten maken. ’s Avonds probeer ik nog wel Nederlands bij te studeren.”

Persoonlijk advies

Over de aanpak van Werk met Zin klinkt Ali enthousiast. “Ik zette ondertussen wel de persoonlijke begeleiding stop omdat ik nu goed zit. Ik weet dat ik er altijd nog met vragen terecht kan. Mijn coach Marieke kon goed luisteren en ze gaf mij altijd sterk advies. Zelfs nu ik haar al een tijdje niet meer sprak, weet ik dat ze mij nog volgt. Het gaat bij haar niet alleen om het mee helpen zoeken naar werk. Ze gaat verder dan dat. Ze blijft de contacten met stad Mechelen en VDAB opvolgen. Marieke stuurt mij dus niet gewoon door, maar helpt mij persoonlijk bij mijn vragen. Die eerlijke manier van werken is heel fijn. Ik ben Werk met Zin, De8 en stad Mechelen heel dankbaar.”